wtorek, 3 lipca 2012

Ryż po chińsku po mojemu :)

Szybko, smacznie i niedużym wysiłkiem :) Polecam ryż brązowy, jest smaczny i bardzo zdrowy. U mnie tutaj akurat bialy długoziarsnisty bo taki miałam :)

Dla dwóch osób:
  • 250g mieszanki chińskiej mrożonej
  • 2 woreczki ryżu 
  • 150ml bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • trochę wody
  • 2 łyżki oleju

przyprawy:
imbir, gałka muszkatołowa, pieprz czarny/biały, paryka słodka i ostra, jarzynka (np. kucharek)

Przygotowanie:
Na rozgrzanym oleju musimy zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy jarzyny sypiemy je 1/2 łyżeczki kucharkiem - tylko! i całość smażymy na początku na większym ogniu a potem zmniejszamy płomień. Po paru minutach przyprawiamy pozostałymi przyprawami - na początek polecam z każdej dać po troszce w palcach lub na końcu łyżeczki. Mieszamy i zalewamy bulionem i dusimy 3-4 minuty. W tym czasie mieszamy mąkę z 1/4 szklanki wody i wlewamy do jarzyn. Mieszamy i zagotowujemy. Całość doprawiamy do smaku.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaiu i podajemy z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz