wtorek, 16 października 2012

Chleb mieszany z okazji World Bread Day 2012!

Nie mogłam się nie przyłączyć do Światowego dnia chleba. Dzisiaj mimo wymiany okna musiałam upiec chlebek. Mój zakwas nie ma ze mną łatwo, bo ciągle go "wykorzystuje". Dzisiaj musiał wyjątkowo dać z siebie wszystko i na szczęście się udało! Oto chleb polski  w moim wydaniu. Zachęcam do upieczenia :)


Wieczorem dzień wcześniej:
  • 3 łyżki zakwasu
  • 100g mąki żytniej razowej
  • 130g wody przegotowanej
Mieszamy wszystko razem w słoiku i delikatnie zakręcamy lub w ogóle nakładamy tylko nakrętkę.

Dzień pieczenia:
  • zaczyn
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 150g mąki orkiszowej - u mnie typ 630
  • 300g mąki pszennej
  • 50g otrąb pszennych
  • 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżka soli
  • 290g letniej wody
Wszystkie składniki starannie razem wyrabiamy na gładkie, sprężyste ciasto (jeśli zajdzie potrzeba podsypujemy delikatnie mąką). Formujemy kulę i odstawiamy na 2,5h. Po tym czasie formujemy bochenek i układamy go w koszyczku do wyrastania lub na blaszcze uprzednio posypaną mąką. Zostawiamy na 1,5 - 2 h na wyrośnięcie. Chleb z koszyczka przekładamy na blaszkę, nacinamy i smarujemy 1 łyżką oleju + 1 łyżką mleka. Piekarnik spryskujemy wodą przed i po włożeniu chleba, chleb również. Pieczemy 12 minut w temperaturze 260 stopni a następnie skręcamy do 210 stopni i pieczemy 25 minut. Studzimy chlebek na kratce.



Zapraszam do przyłączenia się do akcji i odwiedzenia strony World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it! gdzie znajdziecie inne blogi biorące udział w akcji, no i mase przepisów i nowych inspiracji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz