środa, 3 października 2012

Pełnoziarniste ciasto

Oryginalny przepis pochodzi z tej strony: http://www.wielkiezarcie.com/recipe84486.html
A to moja wariacja na jego temat :)

  • 200g margaryny
  • 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 70g brązowego cukru
  • 50g cukru zwykłego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jabłka
  • dodatkowo: 1 łyżka cukru i 2 łyżeczki cynamonu

kruszonka:
  • 60g mielonych orzechów włoskich
  • 50g cukru brązowego
  • 30g mąki orkiszowej
  • 50g masła
Wykonanie za autorką, więc cytuję:
"Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy."
Ja jeszcze wysypuje formę delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki około 1 cm grube. Na ciasto układamy jedną warstwę jabłek posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu, układamy kolejną wartswę jabłek i posypujemy resztą cynamonu z cukrem. Na górę ścieramy kruszonkę na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz