A to moja wariacja na jego temat :)
- 200g margaryny
- 100g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 70g brązowego cukru
- 50g cukru zwykłego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jabłka
- dodatkowo: 1 łyżka cukru i 2 łyżeczki cynamonu
kruszonka:
- 60g mielonych orzechów włoskich
- 50g cukru brązowego
- 30g mąki orkiszowej
- 50g masła
"Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na 8 minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem brązowym i jajkami.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy."
Ja jeszcze wysypuje formę delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki około 1 cm grube. Na ciasto układamy jedną warstwę jabłek posypujemy mieszaniną cukru i cynamonu, układamy kolejną wartswę jabłek i posypujemy resztą cynamonu z cukrem. Na górę ścieramy kruszonkę na tarce z grubymi oczkami. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz