niedziela, 14 października 2012

Sernik puszek

Przepis pochodzi z opakowania sera

  • 1 kg sera naturalna Vitello - myślę że spokojnie można go zastąpić innym serem w wiaderku
  • 1 1/2 szkl cukru - u mnie 1 1/3 szl
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej - u mnie 2 kopiaste łyżki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy mały (1,6g)
  • 4 jajka
  • garść rodzynekk - u mnie 1 puszka brzoskwiń
dodatkowo:
  • ok. 150g herbatników
  • masło
  • bułka tarta
Mąkę, kaszę, proszek połączyć. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo dodawać ser i mieszankę z mąką ciąglę ubijając. Dodać rodzynki/ brzoskwinie pokrojone w kostkę i dobrze wymieszać ręcznie. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w mase twarogową. Formę (ok. 40x25) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, na górę poukładać herbatniki, wyłożyć masę. Piec 1h w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz