Potrzebujemy:
- 470g ziemniaków
- 1 kopiasta łyżeczka soli do gotowania ziemniaków
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej*
- 1/2 łyżeczki soli do masy
- około 15 - 20 małych/średnich truskawek
- 1/3 kostki masła
- cukier
*szklanka = 250ml
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Zawsze ziemniaki gotuje 25 minut. Po ugotowaniu ziemniaki przeciskamy przez praskę i zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie dodajemy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, nie powinno mocno lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na dwie części i robimy wałki o średnicy około 4cm. Każdy wałek kroimy na kawałki grubości 2 cm. Podsypujemy blat mąką i każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy i nakładamy truskawkę, zamykamy jak muszelkę lub pieroga i kulamy knedla :) Wrzucamy je do gotującej się wody, kiedy po wrzuceniu ponownie woda zagotuje się nastawiamy budzik na 8 - 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy razem ze stopionym masełkiem i cukrem lub jak kto lubi :)